Robię je na początku grudnia i mam hit na święta. Te domowe pieczarki są o niebo lepsze niż kupne
Ten przepis dostałem od teściowej. Zawsze myślałem, że marynowanie grzybów to skomplikowana sprawa. Zaskoczyło mnie, jak proste to jest i jak genialnie smakują po kilku tygodniach. Teraz co roku robię wielką partię na początku grudnia, żeby na święta mieć gotowy, pyszny dodatek do wędlin i mięs.
Jak zrobić marynowane pieczarki?
Cała sztuka polega na idealnych proporcjach zalewy: słodycz cukru, kwasowość octu i aromat przypraw. Bazą są małe, twarde pieczarki, im mniejsze, tym lepsze, bo nie trzeba ich kroić i pięknie prezentują się w słoiku.
Mam na to dwa proste patenty. Po pierwsze, nie gotuj pieczarek zbyt długo. Wystarczy je krótko obgotować, dosłownie 5 minut i natychmiast odcedzić. Dzięki temu po zamarynowaniu są jędrne i chrupiące, a nie gumowate. Po drugie, zalewaj grzyby w słoikach gorącą zalewą. Dzięki temu smaki szybciej przenikają do grzybów i lepiej się konserwują.
Przepis: Pieczarki marynowane
Jędrne, małe pieczarki w klasycznej słodko-kwaśnej zalewie.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 134 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg małych pieczarek
- 1 litr wody
- 250 ml octu spirytusowego 10%
- 100 g cukru
- 30 g soli
- 1 duża cebula
- 2 marchewki
- 10 liści laurowych
- 20 ziaren ziela angielskiego
- 15 g ziaren gorczycy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie grzybówPieczarki dokładnie oczyść i opłucz. W dużym garnku zagotuj 2 litry wody z łyżką soli. Wrzuć pieczarki i gotuj na małym ogniu przez 5 minut. Odcedź je na sicie.
- Przygotowanie zalewyW osobnym garnku zagotuj litr wody, ocet, cukier i sól. Mieszaj, aż wszystko się rozpuści. Cebulę i marchewkę obierz i pokrój w cienkie plasterki.
- Napełnianie słoikówDo czystych, wyparzonych słoików wkładaj na przemian pieczarki, plasterki cebuli i marchewki oraz przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie i gorczycę. Gorącą zalewą zalej grzyby, tak aby były całkowicie przykryte. Mocno zakręć słoiki i odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 2-3 tygodnie.
Jak urozmaicić marynatę do pieczarek?
Klasyczna zalewa octowa to świetna baza, ale można ją łatwo podkręcić, dodając nowe smaki i aromaty. Każdy z tych dodatków wnosi coś innego, tworząc zupełnie nowe wersje tej klasycznej przekąski.
- Na ostro z chili i czosnkiem – do każdego słoika dodaj jeden lub dwa ząbki czosnku przekrojone na pół oraz małą, suszoną papryczkę chili. To prosty sposób na dodanie pikanterii i głębokiego, czosnkowego aromatu, który fantastycznie podbije smak grzybów.
- Na słodko z miodem i goździkami – zastąp połowę cukru w zalewie płynnym miodem, a do każdego słoika dodaj 2-3 goździki. Pieczarki zyskają wspaniały, korzenny aromat i delikatny, miodowy posmak. To idealna wersja na świąteczny stół.
- Na kolorowo z kurkumą – dodaj do gotującej się zalewy płaską łyżeczkę kurkumy. Nie zmieni ona znacząco smaku, ale nada pieczarkom i warzywom piękny, intensywnie żółty kolor. Takie grzyby będą się pięknie prezentować na zimnej płycie.
- Na świeżo z ziołami – do każdego słoika dodaj gałązkę świeżego tymianku lub rozmarynu. Podczas marynowania zioła uwolnią swoje olejki eteryczne, nadając grzybom wspaniałego, leśnego i lekko żywicznego aromatu. To prosty sposób na bardziej wyrafinowany smak.